Dobre kalorie

Dobre kalorie


Patrzysz na wersję archiwalną wątku "Dobre kalorie" z forum forum.servis.pl/





Strona 1 z 11

Mr_Maks
1 Październik 2008, 16:32
Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ludzki organizm to niewątpliwie cud natury, jednak o ten cud trzeba dbać każdego dnia. Podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia jest zbilansowana, codzienna dieta.

Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że wymagania naszego organizmu są dosyć wysokie i aby zapewnić mu wszystkie elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania powinniśmy dostarczać mu codziennie blisko 60 różnorodnych składników odżywczych. Na liczbę tę składają się aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cukrowce, makroelementy (wapń, fosfor, żelazo, jod, magnez, potas, sód, chlor, siarka), mikroelementy (cynk, miedź, mangan, kobalt, molibden, selen, fluor, chrom, nikiel, krzem, tytan, wanad) oraz witaminy i związki o charakterze witaminowym (witamina A, D, E, K, C, B1, B2, B6, B12, H, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwas paraaminobenzoesowy, kwas liponowy, cholina, inozytol, rutyna).

Pożywienie powinno zawierać także odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który umożliwia prawidłową przemianę materii oraz ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Można więc powiedzieć, że im więcej składników odżywczych zawiera dany pokarm, tym jest on lepszy dla naszego organizmu, a my spożywając go, nie zapełniamy jedynie żołądka, lecz dbamy o prawidłowe funkcjonowanie naszego serca, mózgu, oczu, czy układu kostnego. Jeśli więc pokarm zawiera wiele składników odżywczych, kalorie w nim dostarczane możemy nazwać dobrymi.

Porównanie dobrych i złych kalorii
O tym, że warto wybierać Dobre Kalorie, a nie tylko je liczyć!

Dobre Kalorie to te, które nie tylko zaspokajają głód, ale dostarczają wielu cennych składników odżywczych: mikro- i makroelementów, błonnika pokarmowego, witamin, antyutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Te same 100 kcal, pochodzące z różnych produktów, może dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych, lub też dać nam same substancje energetyczne, czyli węglowodany i tłuszcz. Właściwa dieta to nie ograniczenie kalorii kosztem wartości odżywczych. Jak widać na przykładzie Otrębusiów i orzeszków sojowych, ciastka i przekąski też mogą być bogate w wartościowe, niezbędne dla zdrowia składniki.
Poniżej przedstawiamy porównanie ilości składników odżywczych dostarczanych razem z energią pochodzącą z różnych produktów.

Dobra Kaloria – o nowej marce

Firma Marek Kubara z Częstochowy wprowadza na rynek nową markę żywności funkcjonalnej. Dobra Kaloria to marka idąca pod prąd. Przekorna nazwa, która w dobie straszenia kaloriami mówi odważnie, że kalorie są nam potrzebne i że mogą być dobre. Ważne jest jedynie to, w jakim pokarmie je przyswajamy.
Produkty tworzące markę Dobra Kaloria udowadniają, że kalorie spożywane w wartościowej żywności mogą wpływać korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu, nasz wygląd oraz ogólne samopoczucie.

Na przykład wchodzące w skład marki Otrębusie to najbogatsze w błonnik ciastka, jakie można znaleźć na polskim rynku. Prażone ziarna dyni, słonecznika, soi i sezamu to mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, makro- i mikroelementów, witamin z grupy B, a zarodki pszenne stanowią najcenniejszą część ziarna i są źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy E, zwanej witaminą młodości. Co bardzo istotne, wyroby marki Dobra Kaloria produkowane są bez sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku i konserwantów.

Marka Dobra Kaloria została stworzona przez doświadczoną w zakresie produkcji żywności funkcjonalnej i ekologicznej firmę Marek Kubara z Częstochowy. Produkty wchodzące w skład marki powstały na bazie autorskich receptur tej firmy.
Marka Dobra Kaloria to trzy linie produktów wyróżnione trzema kolorami opakowań: śniadaniowe – pomarańczowe, przekąski – zielone i ciastka – czerwone. Każda z tych linii dostarcza organizmowi innych wartości odżywczych oraz może być stosowana o różnych porach dnia.


Strona 1 z 11

Podobne wątki

Rewolucja w gastronomii: pełny smak bez kalorii
Filmy szkolne
CyberLink PowerDirector też CUDA(mi) NVIDII
  • golden age of racing
  • zabieg barrona
  • urzad pszow dowody
  • fiat radom kielecka
  • zdjEAcia;sB3awnych;osobowoB6ci
  • mapa internetowa Czech
  • Lista biegłych sądowych w Warszawie
  • prezenty na I komunię świętą
  • kupie konto na plemionach
  • Skupisko wypowiedzi z for internetowych @@ Strona Główna